Daytrading – Kan man tjäna pengar på Day Trading

Att ägna sig åt day trading är roligt och spännande, och det kan också vara en lönsam hobby om man är villig att lägga ned tillräckligt med tid och energi på det. Som nybörjare är det lätt att lockas av diverse erbjudanden på internet som utlovar ”garanterad vinst” och ”riskfri daytrading” och liknande om man bara köper deras fantastiska guide, datorprogram, app, etc. Sanningen är tyvärr att det krävs en hel del hårt arbete för att bli en daytrader som går plus över tid. Man behöver göra grundjobbet själv och skaffa sig en förståelse för hur marknader och handel fungerar.

Att ge sig in i daytrading med inställningen att det är ett superlätt sätt att skaffa pengar är inte att rekommendera. Tidningarna brukar älskar att skriva artiklar om privatpersoner som gått från ingenting till att bli framgångsrika daytraders, men det är inte lika roligt att skriva om alla de som gav sig in i daytrading, fick slut på pengar och skaffade sig en annan – billigare – hobby.

day trading

Tips för den som är intresserad av daytrading

  • Spara ihop ett startkapital som du har råd att förlora. Det är inte bra om du är alltför emotionellt investerad i kapitalet, för då kommer du att få svårt att hålla huvudet kallt under heta handelsdagar.
  • Don´t quit your day job. Se till att du har inkomstkällor som inte har någonting att göra med din daytrading medan du lär dig.
  • Läs på hur marknader har uppkommit och utvecklats, och hur de fungerar idag. Även om du tänker ägna dig åt Teknisk Analys så behöver du ha vissa grundkunskaper för att kunna skilja agnarna från vetet och guld från kattskit.
  • Våga nischa dig. Att försöka identifiera och agera på möjligheter på massor av olika marknader, tillgångstyper osv kan göra dig utbränd – och pengalös – på nolltid. Det är bättre att börja i en smal nisch, till exempel daytrading med aktier i några få bolag. Ett annat populärt alternativ är att fokusera på handel av kryptovalutor såsom t.ex. bitcoin trading.
  • Arbeta fram en strategi och öva på din självdisciplin. När det börjar blåsa gäller det att ha en strategi att luta sig mot, så att man till exempel inte vägrar att stänga en position för att kursen fortfarande är på väg upp.
  • Slösa inte bort pengar på verktyg du inte har tid/energi/lust att verkligen lära dig hur de fungerar.Det finns många sorters mjukvara som används av daytraders, men som nybörjare kan det vara svårt att avgöra vad man egentligen behöver, och många nybörjare blir också lite lata/rastlösa när de väl har betalat för ett redskap och vill inte riktigt lägga ned tid på att sätta sig in i hur det fungerar och i vilken kontext redskapet kan vara till nytta.Ta till exempel Automatic Pattern Recognition (APR). Deta är en verktygstyp som är vanligt förekommande bland daytraders. Det är en mjukvara som kan idenfiera mönster i stora mängder historisk data, och bland handlare som använder sig av Teknisk Analys är den här typen av datorprogram populära, eftersom de kan hjälpa till att identifiera indikatorer som ”flaggor” och ”tunnlar”. Men om du inte kan någonting om Teknisk Analys kommer du inte att ha särskilt stor nytta av att plötsligt få veta att ett program i din dator upptäckt en tunnel.