Surfa säkert med en VPN

Visste du att din internet leverantör kan se vilka webbsidor som du besöker och att vem som helst kan se var du befinner dig om du surfar med en vanlig uppkoppling. Det krävs inga speciella kunskaper för att ta reda på var du befinner dig. Låt oss titta på ett exempel. Gå till Google och sök på “my IP”. Google kommer nu att vissa ditt IP nummer högst upp på skärmen. Gå nu vidare till iplocation.net och ip-tracker.org och använd en av dessa tjänster på ditt IP nummer. Du kommer nu få se vart IP numret visar att du befinner dig. Denna information är inte alltid korrekt men ger ofta en mycket bra bild om var du befinner dig.

Din internetuppkopplings IP nummer är som ett fingeravtryck som gör det mycket enkelt att spåra dina rörelser på internet och som gör det mycket enkelt för företag (och säkerhetsorganisationer) att bygga en profil om dig. Denna profil blir mer omfattande ju mer du surfar.

Det finns många anledningar att vilja vara anonym på nätet. Man kanske vill hålla det hemligt vart man bor eller inte vill att företag skall kunna bygga en profil om ens shoppingvanor på nätet. Men om du inte skyddar dig är det mycket lätt att spåra dig. Om du vill vara anonym på nätet och göra det svårare för företag och andra att kartlägga dina vanor så kan du använda dig av en VPN.

Vad är en VPN

VPN är ett Virtuell privat network. Det låter dig kryptera all din data och skicka den genom andra servrar så att din internet leverantör inte kan se vilka sidor du besöker och så att ditt offentliga IP blir en annat än ditt egentliga IP. Det fungerar lite gran som att använda en falsk identitet medan du är ute på internet. Olika VPN tjänster använder olika protokoll och krypteringstekniker. Det är därför viktigt att du tar dig tid att välja en VPN som ger dig den trygghet du behöver. Ju säkrare tjänst du vill använda dig av desto dyrare blir det. Det är upp till dig att bestämma hur högt du värderar din säkerhet . Om du hanterar känsliga data kan det vara bra med ett mycket högt skydd medan de flesta vanliga svenskar klarar sig med ett relativt grundläggande skydd. Bara du kan avgöra vilken VPN som är det bästa valet för dig. Det finns en rad olika sajter som gör det lätt att jämföra olika tjänster. bästa VPN är en sådan sajt med djupgående recensioner om varje tjänst.

VPN är inte en magisk lösning

Det är viktigt att komma ihåg att du inte är helt skyddad bara för att du använder en VPN. Om du t.ex. loggar in till facebook, gmail eller annan tjänst så identifierar du dig själv och det spelar då igen roll om du använder en VPN eller inte. Tjänsterna som du har loggat in till kommer veta vem du är.

Det samma gäller om du börjar använda en VPN utan att ta bort dina kakor. Kakorna som finns lagrade i din dator talar om vem du är. Alla företag som placerade en kaka på ditt system innan du började använda en VPN kan därför fortsätta att spåra dig om du inte tar bort alla kakor innan du börjar använda din VPN. Du bör därför alltid ta bort alla kakor innan du börjar VPN surfa. Ett annat alternativ är att du kan installera en andra webbläsare som du bara använder när du VPN surfar.

Se material som inte är tillgängligt i Sverige

Det finns en rad webbsidor och företag som begränsar tillgången till visst material till besökare från vissa länder. Detta inkluderar t.ex. ofta videoclip. Genom att använda en VPN kan du välja att vissa en offentlig IP som visar att du är i ett annat land och därigenom få tillgång till blockerat material som du annars inte skulle kunna se. Många VPN låter dig välja mellan IP i en rad olika länder.

VPN och nedladdning av piratkopior

Många väljer att använda en VPN service för att minska risken att de åker fast för piratkopiering. Vi rekommenderar inte detta då piratkopiering är olagligt och eftersom ingen lösning är 100% säker. Om du trots detta vill ha en VPN som tillåter denna typ av verksamhet så är det viktigt att du väljer en VPN som tillåter att du använder den för att besöka piratsidor. Det finns många VPN tjänster som numera blockerar piratsidor och som därför inte går att använda för att ladda ner filmer.

Köp alltid de filmer och spel samt den musik du gillar för att stödja de som har skapat den underhållning du njuter av.