Att bli skuldfri

Lån kan vara ett mycket bra verktyg som gör det möjligt att köpa saker som man annars inte skulle ha råd att köpa. Detta inkluderar t.ex. en egen bostad eller en ny bil. Lån kan om de används på ett ansvarsfullt föra mycket gott med sig men om de inte används på ett ansvarsfullt sätt kan de leda till stora problem i ens liv. Att vara skuldsatt kan orsaka mycket stor skada på ens privatekonomi. Om man lånar för mycket pengar eller till fel saker kan man hamna i en situation där en stor del av ens inkomst går till att betala räntor på gamla lån. Inte till att förbättra ens framtida liv. Det är med detta i åtanke mycket viktigt att man inte lånar pengar till onödiga saker och att man väntar med att köpa saker tills man har råd att göra det för egna pengar om det inte är något som man verkligen behöver med en gång.

I denna artikel kommer vi dock anta att du redan har lånat mer än du borde ha lånat och har hamnat i en situation där skuldbördan är betungande för din privatekonomi.

Olika typer av skulder

Det första som du måste förstå om du skall förbättra din ekonomi och bli skuldfri är att det finns olika typer av skulder och vissa typer är mer skadliga än andra. De viktigaste typerna är.

  • Studielån. Studielån har en mycket låg ränta och är normalt inte en typ av lån som man skall oroa sig över alltför mycket om man vill  försöka bli skuldfri. Den årliga räntan på ett CSN lån är för närvarande bara 0.34%. Det är med detta i åtanke inte värt att betala av på dessa lån i förväg. Betala av din minimibetalning varje år men betala inte av mer.
  • Bolån. Bolån är normalt relativt stora men bär en låg ränta och har normalt en mycket lång löptid. Detta är inte en typ av lån som du skall betala av extra på om du har andra typer av lån.
  • Billån. Billån är en annan typ av hypotekslån som ofta har en relativt låg ränta. Dessa lån är i normalfallet inte alltför betungande förutsatt att du inte har köpt en bil som är dyrare än vad du egentligen har råd med. Om du har ett stort billån som kostar dig mycket pengar varje månad så kan det vara värt att överväga att sälja din bil, betala av lånet och byta till något billigare. Förstör inte din ekonomi bara för att du vill köra en fin bil.
  • Privatlån. Privatlån är en typ av blancolån och bär normalt betydligt högre ränta än de typer av lån som vi har pratat om ovan. Privatlån kan beroende på din ekonomiska situation och hur mycket du har lånat ha mycket skilda räntekostnader. Ett privatlån kan vara relativt billigt om du har en bra ekonomi och mycket dyrt om du har en sämre ekonomi. Det lönar sig normalt att försöka betala av denna typ av lån tidigt.
  • Snabblån, konsumentkrediter, kreditkortsskulder och sms-lån. Dessa är de typer av lån som normalt orsakar mest skada på din ekonomi. De har ofta en hög ränta och höga faktureringsavgifter. Även lån som uppges vara räntefria har ofta en hög effektiv ränta om man räknar med uppläggningsavgifter och aviavgifter. Detta är de lån du skall försöka betala av först om du vill bli skuldfri. Genom att eliminera dessa lån så får du snabbt mer pengar över till att betala av dina andra typer av lån.

Samla dina lån

Att samla sina lån är ett mycket bra sätt att snabbt minska sina månatliga kostnader för sina konsumentlån, sms lån, kreditkortsskulder etc. Man gör det genom att ta ett billigare privatlån som ersätter alla dyrare småskulder som man har. Detta kan sänka både räntekostnader och dina månatliga kostnader. De pengar som du spar genom att minska dina månatliga lånekostnader kan du använda för att betala av dina skulder i snabbare takt. Genom att göra detta kommer du redan från dag ett se hur dina skulder krymper i allt snabbare takt. Ju mer du betalar av desto lägre blir din månatliga betalning och desto större extrabetalning kan du göra.