Marknadsföring

marknadsföringAtt jobba med marknadsföring på internet kan ge en mycket bra passiv inkomst men det kräver också ett hårt arbete och en del teknisk kunskap i webbprogrammering. Hela idén går ut på att genom en egen webbsida marknadsföra andra webbsidor och företag. Pengarna tjänar man genom att skicka trafik till det företag man marknadsför och det är oftast först då man tjänar pengar. För att göra detta krävs det alltså att man har en bra webbsida med många besökare.

Man kan även sälja rena annonser på webbsidan och i dessa fall tar man betalt för exponering av annonsen under en viss tid. Det krävs även här att man har en bra webbsida med mycket trafik, annars kommer inte företaget att vara intresserade av att köpa någon annons hos dig.

Vad är affiliatemarknadsföring?

Affiliatemarknadsföring är ett namn för det koncept där du lägger ut annonser och rekommenderar produkter, tjänster och företag. När någon sedan klickar på din annons eller länk, går till företaget och gör ett köp, så får du en provision som baseras på det köpet. Ersättningen varierar väldigt mycket mellan branscherna och de olika företagen.

Man kan knyta direkta affiliateavtal med företag men om man inte har några tidigare erfarenheter så bör man ansluta sig till ett affiliatenätverk som fungerar som en mellanhand mellan annonsören och dig. Om man har en liten, personlig webbsida så kan man tjäna några hundralappar eller tusenlappar i månaden. Det finns enorma webbsidor som tjänar betydligt mycket mer på sin affiliatemarknadsföring, men det kräver ofta flera års hårt arbete.

Fördelen för dig med affiliatemarknadsföring

Detta är en mycket positiv och effektiv modell både för dig och företagen som använder det. När du ansluter dig till ett affiliatenätverk så kan du fritt välja mellan mängder av företag, produkter och tjänster inom olika kategorier. Du kan när som helt byta eller lägga till företag på din hemsida och annonsmaterial finns att hämta direkt i affiliatenätverkens system. Du behöver heller ingen massiv trafik till din webbsida för att ansluta dig till nätverken men det är avgörande för att du ska tjäna mycket.

Det enda du behöver är att registrera dig hos ett eller flera affiliatenätverk, välja vilka företag du vill marknadsföra och lägg sedan ut deras annonser på din webbsida. Du får full koll på hur mycket trafik du skickat, hur många som gjort ett köp och för hur mycket pengar samt hur mycket du själv tjänat på alla klicken. Du får sedan utbetalning en gång i månaden under förutsättning att du tjänat över en viss gräns, ofta minst 500 kr.

Om du registrerat dig som privatperson så dra affiliatenätverket automatiskt skatt från din ersättning och betalar ut dina nettointäkter. På detta viset behöver du själv inte hålla koll på skatter och att föra in dina intäkter i deklarationen, allt sköts automatiskt.

Fördelen för företagen

Fördelen för företagen är att de inte behöver betala något innan de själv har sålt något. Företaget betalar ingen fast kostnad för att få visa sin annons på din webbsida och de betalar gladeligen ersättning för skickad trafik som lett till s.k konverteringar (utförda köp).

Du och företaget behöver aldrig förhandla eller hålla något kontakt, allt sköts av affiliatenätverket som också tjänar pengar på att du driver säljande trafik till företagen. P.g.a detta får du ofta hjälp med att optimera din webbsida och annonseringen, för att den ska leda till maximalt antal klick och köp.

Sälja annonser

Det första du behöver göra för att kunna sälja annonser är att bygga en bra och välbesökt webbsida. Det kan vara en blogg eller vad som helst, bara det är en webbsida som kontinuerligt får mycket besökare till sig. När du har detta så ska du sätta ihop ett annonssystem på din webbsida.

Börja med att bestämma vilka annonsplatser du ska erbjuda, t.ex i sidhuvudet, sidfoten, sidospalten, på undersidor med mera. När du bestämt platserna så ska du sätta ett pris för varje annonsplats. Vissa platser kommer att vara större och generera fler klick än andra, därför måste annonspriset skilja sig mellan de olika platserna.

När du har ditt annonssystem färdigt så ska du lägga ut det på en undersida någonstans på din webbsida, så att företag som besöker din webbsida kan se att du erbjuder annonsering. Du kan även kontakta företag för att erbjuda dem annonsplats.