Se över din ekonomi inför det nya året

Så här fram emot slutet på året är det en mycket bra ide att se över sin ekonomi och se hur man kan förbättra den inför nästa år. Det är ofta bäst att göra detta redan i November och inte vänta tills December. Det finns flera anledningar till detta. Två av de viktigaste är:

  • Man har vanligtvis så mycket att göra ändå i December att det är svårt att hitta tiden man behöver för att i lugn och rätta sätta sig och titta igenom saker.
  • December innehåller många röda dagar och alla är distraherade med julrelaterade sysslor. Det kan därför vara svårare att få tag i de person som man behöver få tag på för att göra det man vill göra. Något som normalt är mycket enkelt kan vara en mardröm att få gjort när julrushen väl börjat.

Med detta sagt är det dags att ta en närmare titt på de saker du bör ta en extra titt på när du går igenom din ekonomi.

Tidningsabonnemang

Läser du fortfarande alla tidningar som du abonnerar på eller har du en allt större hög av tidningar som du inte har ”hunnit” läsa än. Om så är fallet kanske du skall överväga att säga upp dina abonnemang på tidningar som du inte längre läser. Detta kan spara mycket mer pengar än du tror. Varje enskild tidning är kanske inte särskilt dyr men om man ser till vad en årsprenumeration kostar så kan man ofta spara ett betydande antal hundralappar. Om t.ex. varje enskilt nummer av ett månadsmagasin kostar 40 kr så innebär det en årlig besparing av hela 480 kr att säga upp abonnemanget. Har man flera tidningar man kan säga upp så blir besparingarna ännu större.

Andra abonnemang

Om du har andra abonnemang såsom t.ex. strumpor, vitaminer, rakblad eller andra saker som du helt enkelt inte har kommit dig för att säga upp så är det en bra ide att göra det också. Hur mycket du kan tjäna beror på hur mycket du abonnerar på.

Byt internetabonnemang

Det finns ofta mycket pengar att tjäna på att regelbundet byta internetabonnemang. Detta beror på att leverantörerna ständigt erbjuder bättre och bättre abonnemang för att konkurrera med varandra. Se vem som erbjuder det bästa priset på det abonnemang du vill ha just nu och överväg att börja använda deras tjänst istället för den du redan använder. Om du inte vill behöva gå igenom hela processen med att byta leverantör så kan du ofta ringa upp din nuvarande leverantör och fråga om de kan erbjuda samma pris om du stannar med dem. De är ofta villiga att göra detta förutsatt att du binder ditt abonnemang med dem i ytterligare ett år.

Fundera på om du behöver så snabbt internet som du betalar för eller om du skulle kunna klara dig med en mindre plan.

Byt telefonabonnemang

Telefonabonnemang fungerar på samma sätt som internetabonnemang och det kan löna sig att se över om man kan sänka sitt pris eller förbättra sin service regelbundet. Gå igenom din datakonsumtion och telefonanvändande för det gångna året och se om du kan klara dig med en mindre plan eller om det kan löna sig att byta till en dyrare plan med gratis samtal.

Dåliga vanor

Har du några dåliga vanor som kostar dig pengar. I så fall kan nu vara ett bra tillfälle att försöka bryta dessa vanor. Äter du t.ex. för mycket godis eller köper du kaffe ute för ofta. Gör en kassadagbok under en månad och se hur mycket du spenderar på olika saker. Det låter dig se vad du spenderar mer pengar än du tror på och låter dig rätta detta genom att dra ner på dina utgifter inom dessa områden.

Dyra lån

Om du har några dyra lån såsom konsumentkrediter, sms lån eller dyra privatlån så bör du försöka upprätta en plan för att betala av dessa i förväg. Du kan läsa mer om hur du kan göra detta i mitt förra inlägg om att bli skuldfri.