Hur man väljer en bra aktiemäklare

Att välja rätt aktiemäklare är ett viktigt steg för alla som vill börja investera i aktier. En bra aktiemäklare kan erbjuda värdefulla tjänster och verktyg som hjälper dig att investera i och handla med aktier på ett effektivt vis. I den här artikeln kommer vi att tita på några viktiga faktorer att tänka på när du väljer en aktiemäklare.

Att välja rätt aktiemäklare är en personlig process som beror på dina specifika behov och mål. Genom att noggrant jämföra bland annat avgifter, handelsplattformar, utbud, kundsupport och tillgängliga resurser kan du hitta en mäklare som bäst stöder din investeringsresa.

Kom ihåg att regelbunden översyn av ditt mäklarval kan vara nödvändig eftersom dina investeringsbehov och aktiemäklarens villkor kan förändras över tid. Ibland är det också så att den bästa lösningen är att använda flera olika aktiemäklare samtidigt för olika typer av aktiehandel och sparande, för att kunna plocka russinen ur kakan istället för att nöja sig med en halvbra kompromisslösning.investera i aktier med aktiemäklare

Förstå dina investeringbehov

Investeringens mål

Identifiera ditt eller dina investeringsmål. Är du intresserad av långsiktiga investeringar eller kortfristig handel? Bästa val av mäklare kan variera beroende på dina mål och vilken strategi du planerar att använda dig av.

Erfarenhetsnivå

Ta hänsyn till din erfarenhetsnivå. Nybörjare kan behöva en mäklare som erbjuder utbildningsresurser och enkelhet, medan erfarna handlare kan vilja ha en plattform där avancerade verktyg och analysmöjligheter är inbyggda, eller där man får tillgång till mer ovanliga investeringsmöjligheter.

Jämför kostnader

Courtage och transaktionsavgifter

Jämför courtageavgifter och eventuella andra transaktionskostnader för handeln. Vissa mäklare erbjuder låga eller inga avgifter för handel, men kan ha andra avgifter som påverkar den totala kostnaden.

Det finns hos vissa mäklare olika kontotyper för olika typer av handel, så att du till exempel kan välja en kontotyp som passar för småsparare som gör små aktieköp varje månad.

Jämför alltid vad det skulle kosta för just dig att tillämpa din strategi. Att en viss aktiemäklare eller kontotyp har ovanligt höga courtage för handel med aktier noterade utanför EU spelar ingen roll för en person som vill hålla sig till aktiehandel inom EU, och så vidare.

De två billigaste mäklarna i Sverige är vanligen NordNet eller Avanza.  Båda är specialiserade nätmäklare som erbjuder småsparare gratis aktiehandel.

Övriga avgifter

Var medveten om andra potentiella avgifter, såsom inaktivitetsavgifter, uttagsavgifter och avgifter för tillgång till premiumfunktioner. Vissa aktiemäklare lockar med låg eller obefintlig kommisson, men kompenserar sig genom breda spreads istället.

Det gäller att lyfta blicken och se hela bilden. Vad skulle det kosta för dig att använda den här mäklare för att genomföra din investeringsplan? Alla kostnader spelar roll, inte bara courtage och spreads.

Utvärdera handelsplattformen

Användarvänlighet

Plattformens användarvänlighet är avgörande. En bra handelsplattform bör vara intuitiv och enkel att navigera för dig som är nybörjare.

Verktyg och funktioner

Kontrollera vilka verktyg och funktioner som erbjuds, inklusive tekniska analysverktyg, nyhetsflöden och anpassningsbara gränssnitt. Är några funktioner viktiga för dig – och så viktiga att du vill ha dem inbyggda i handelsplattformen? Finns dessa hos den här mäklaren?

Att handla i mobilen

Vill du kunna handla och sköta om ditt konto i mobilen? Se då till att mäklaren erbjuder en stabil och funktionell mobilapp som låter dig hantera dina investeringar och handla direkt i mobilen.

Kundservice

Tillgänglighet

En bra aktiemäklare bör erbjuda lättillgänglig kundsupport via flera kanaler, såsom telefon, e-post och livechatt. Vilken metod föredrar just du, och är den tillgänglig hos den här mäklaren?

Om du vill ha telefonsupport, är det här en mäklare med ett svenskt telefonnummer eller någon internetlösning, eller måste du ringa ett dyrt utlandssamtal?

När brukar du ägna dig åt aktiehandel, och är supporten öppen då? Om du till exempel huvudsakligen har tid att ägna dig åt aktiehandel sent på kvällen när barnen har somnat kanske du vill ha en mäklare som har sin support öppen då, om det skulle uppstå något akut problem.

Kvalité

För de flesta av oss är det viktigt att kundtjänsten är snabb och kan erbjuda konkreta lösningar på frågor och problem. Man kan behöva kolla upp vad mäklaren har för rykte bland andra aktiesparare på den här punkten, eller kontakta supporten med någon fråga som test för att se hur det går.

Information och utbildningsresurser

Vissa mäklare erbjuder informatonstjänster och utbildningresurser som kan komma till nytta för aktieinvesterare. Du kan till exempel få tillgång till djupgående marknadsanalys, forskningsrapporter och expertrekommendationer. För nybörjare kan utbildningsmaterial som artiklar, videor och webbseminarier vara praktiska för att lära sig grunderna i aktiehandel. Samma sak gäller för den mer erfarna handlaren som vill fördjupa sig inom något visst specialområde.