Att välja aktiemäklare

Att välja rätt aktiemäklare är ett viktigare beslut än du kanske tror. Det är lätt att tänka sig att det inte spelar någon större roll var man handlar med sina aktier. Man handlar trots allt med samma aktier till samma priser hos alla mäklare. De är bara olika sätt att få tillgång till samma börser. Detta är sant men att välja rätt aktiemäklare kan ha stor påverkan på dina chanser att tjäna pengar på aktier. Detta är speciellt sant om du är en småsparare som inte har mycket pengar att investera och som regelbundet investerar mindre summor pengar i aktier.

Anledningen till att det är så viktigt att välja rätt aktiemäklare är att olika mäklare tar ut olika mäklararvoden, sk courtage när du köper och säljer aktier. De flesta storbanker tar ut relativt stora courtage medan det finns flera nätmäklare som erbjuder småsparare helt kostnadsfri handel. Exempel på sådana mäklare inkluderar t.ex. Avanza och Nordnet.

Många småsparare börjar att spara i aktier hos sin bank eftersom detta är bekvämt och de kan göra det direkt från den internetbank de redan använder. Att handla aktier hos sin bank är enkelt och bekvämt. Det är också ett mycket stor misstag som gör det mycket svårare att tjäna pengar på aktier. Storbankernas höga courtage äter nämligen upp dina vinster och gör att en aktie måste gå upp mycket mer innan du börjar tjäna pengar. Låt oss titta på ett exempel

Varför man skall undvika storbankernas höga courtage

Låt oss anta att du är en småsparare som investerar 1500 kr i aktier varje månad. Du försöker att köpa olika aktier varje månad för att öka din riskspridning. Du handlar aktier hos en av Sveriges storbanker som tar 89kr i minimicourtage för aktieaffären. Detta innebär att du kan investera 1411 kr varje månad (eftersom de sista 89 går bort i courtage)

Du köper aktier för dessa 1411 kr och betalar med courtage 1500 kr för dina aktier. Om du senare vill sälja dina aktier så måste du återigen betala 89 kr i courtage för att sälja dina aktier. Detta innebär att dina 1411 kr i aktier måste gå upp i värde till minst 1589 kr för att du skall gå jämt upp på affären. Dina aktier måste med andra ord gå upp i värde med (1589-1411) 178 kr eller 12.61% för att du skall gå jämt upp. Detta innebär att det kan ta ett år eller mer innan din aktie har gått upp tillräckligt mycket i värde för att du skall börja tjäna pengar. Om du istället väljer en nätmäklare med gratis eller mycket lågt courtage så kan du börja tjäna pengar från mer eller mindre dag ett.

Storbankerna gör det nästan omöjligt för småsparare att tjäna pengar på småskalig aktiehandel.

Att välja mäklare

Avanza och Nordnet gör det som sagt båda helt gratis för småsparare att handla med aktier. För lite större sparare tar de ut ett courtage men detta courtage är fortfarande i normalfallet mycket lägre än det som storbankerna tar ut. Vilken nätmäklare som erbjuder de lägsta courtaget beror helt på hur stora affärer du gör och på vilka börser du handlar. Du skall därför alltid jämföra olika mäklare innan du bestämmer vilken mäklare du skall välja att använda dig av. Det finns flera webbsidor som kan hjälpa dig med detta.