Välja rätt hemförsäkring

En mycket stor andel av alla svenskar betalar mer för sin hemförsäkring än de egentligen skulle behöver. De betalar för skydd som de inte behöver och för en högre täckning än vad de egentligen behöver. I denna artikel skall vi titta närmare på vad du skall tänka på när du väljer hemförsäkring.

Behöver du en hemförsäkring?

Ja, alla som har eget boende behöver en hemförsäkring. Detta är sant oavsett om du bor i villa eller om du bor i lägenhet. Man hör ibland folk säga att de inte behöver någon försäkring för de har inte något som är värt att stjäla och bor i en lägenhet. Detta är en mycket farlig tankegång. Även om du inte har något som är värt särskilt mycket så kan du bli ansvarig för skador som uppstår på byggnaden eller på andra individers lägenheter. De flesta hemförsäkringar innehåller skydd för denna typ av skadeståndsanspråk. Den skyddar med andra ord inte bara dina saker utan också dig som person.

Skall jag ha fler försäkringar?

Kan det vara en bra ide att ha flera försäkringar för att få bättre teckning? Svaret på denna fråga är nej. Det spelar ingen roll om du har flera försäkringar du kan ändå bara få ersättning från en. Att ha mer än en försäkring är med andra ord bara en onödig kostnad.

Vilka är de vanligaste misstagen?

Vilka är då de vanligaste misstagen som svenskar gör som innebär att de får betala för mycket för sina försäkringar?

 • Inte veta vilka skydd de behöver.
  Du skall alltid göra en lista över vilket skydd du behöver innan du väljer en försäkring. Det finns ingen anledning att betala för skydd du inte behöver. Du behöver t.ex. inte ett reseskydd i din hemförsäkring om du redan har ett bättre skydd på ditt VISA kort. Om du inte vet vad du behöver så riskerar du att betala för mycket eller sakna viktigt skydd.
 • Inte jämföra försäkringsbolag
  Allt för många antar att de försäkringsbolag de redan är kund hos erbjuder det bästa priset. Detta är sällan sant. Vilket bolag som har det bästa erbjudandet varierar ofta år från år och du skall därför alltid jämföra priser innan du väljer att teckna eller förnya en försäkring.
 • Överskatta värdet av sitt bohag
  Väldigt många svenskar är gravt överförsäkrade. De tänker att det är bättra att ha ett högt teckningsbelopp så att de får ut mycket på försäkringen om de råkar ut för en brand eller annan olycka. Vad de glömmer att beakta är att det inte spelar någon roll om du har 500 000 teckning om ditt bohag bara är värt 50 000. Du kan ändå aldrig få ut mer än vad din ägodelar var värda. Var realistisk när du värderar ditt bohag och försäkra dig sedan inte för mer än den summan.
 • Tänka att allt är värt nypris
  Detta misstag är mycket nära sammanbundet med punkten ovan. Det är mycket vanligt att folk väljer att räkna på inköpspriset när de räknar ut värdet på sitt bohag istället för det nuvarande värdet. En tre år gammal TV är inte värd vad du betalade för den, det är inte heller din två år gamla dator, din gamla soffa osv. Försäkringsbolaget kommer bara att värdera dem till sitt nuvarande värde och om du räknar på inköpspris så kommer du att överförsäkra dig i hopp om att få en summa som du aldrig kan få ut. Sanningen kanske är att du skall se vissa saker som värdelösa snarare än som de värdefull objekt du vill se dem som.
 • Överskatta värdet på antikviteter, konst och samlarobjekt
  Alla vill uppskatta värdet på vad de äger i ett mer optimistiskt ljus än vad de kanske borde. Om du inte har en certifierad värdering för objektet så bör du vara relativt konservativ när du värderar dina föremål och inte bara värderar sakerna till det högsta pris du ser dem för på Ebay. Det är givetvis lika viktigt att du inte undervärderar dina tillgångar. Det är viktigt att du är realistisk.

Slutsats

Om du vill inte vill betala för mycket för din försäkring så är det viktigt att du sätter dig och räknar ut exakt för vad och hur stor teckning du behöver och att du sedan använder en prisjämförelsetjänst för att hitta en försäkring som passar just dig.