Vad är bitcoin?

Bitcoin är en de mest välkända och högst värderade av de digitala kryptovalutor som används i dag.

I skrivande stund kan växla 1 bitcoin mot drygt €500 på de stora marknadsplatserna för bitcoinväxling online, men precis som den svenska kronan växlar i värde mot andra valutor varje dag växlar bitcoinen i värde, så i morgon kan det vara en helt annan växelkurs som gäller.

bitcoinValutan Bitcoin är inte knuten till någon nationell centralbank eller annan centralbank, utan bygger på ett decentraliserat nätverket som använder sig av P2P-teknik. En distribuerad databas är utspridd över alla de noder som ingår i P2P-nätverk för Bitcoin och det är detta nätverk som håller ordning på hur mycket bitcoins som ligger i användarnas bitcoin-plånböcker (bitcoin wallets).

När du har en bitcoinplånbok kan du överföra bitcoins från den till vilken annan bitcoinplånbok som helst om du känner till mottagarens bitcoinadress. På samma sätt kan andra personer föra över bitcoins till dig utan att du behöver ge dem information om ditt namn, var du bor, bankkontoinformation, osv. Du kan läsa mer om bitcoin wallets här nedanför.

Med hjälp av bitcoin-systemet kan användare världen över skicka bitcoin mellan sig utan att överföringarna går via någon bank eller annan finansiell institution. För att uppnå en hög nivå av säkerhet och sekretess använder sig bitcoin-systemet av avancerad kryptografi.

Hur länge har bitcoin funnits?

År 2008 publicerades en anonym rapport online (under pseudonymen Satoshi Nakamoto) som beskrev den då icke-existerande valutan Bitcoin och hur den skulle kunna skapas och användas med hjälp av P2P-teknik. I början av år 2009 lanserades nätverket och den tillhörande mjukvaran av en grupp entusiaster och de första transaktionerna genomfördes. Mjukvaran har öppen källkod.

Vad kan jag köpa för bitcoin?

Det finns idag ett stort utbud av företag som accepterar bitcoins som betalning för varor och tjänster, både på och utanför internet. Runt om i världen fanns det i februari 2015 över 100 000 handlare som tog emot betalning i bitcoins. Dessutom finns det privatpersoner som också accepterar betalning i bitcoins, till exempel när man köper någon begagnad pryl som de annonserar ut online.

bitcoinsExempel på välkända företag som accepterar betalning i bitcoins, åtminstone för vissa varor och tjänster, är Microsoft, Dell, PayPal, Expedia, Zynga och Virgin Galactic.

Här hemma i Sverige är det fortfarande tämligen få företag offline som tar emot bitcoin som betalning, men utbudet växer kontinuerligt. Till exempel accepterar Webhallen (som är tillgänglig både online och på tre olika ställen offline i Stockholmsområdet) betalning i bitcoins för hemelektronik, mjukvara, spel, hushållsprodukter, etc. På Gotland kan man betala taxiresor med bitcoins (Taxi Norr), i Göteborg kan man äta sig mätt på både Bar Foxx och Jonsborgs Grill, och uppe i norrländska Trehörningssjö driver Getgården i Djuptjärn en självbetjäningsbutik för KRAV-märkt getost där man betalar i bitcoins. Detta är bara ett axplock av vad som i skrivande stund finns tillgängligt för den som vill betala med bitcoins i svenska fysiska butiker.

Exempel på hur man kan förvara bitcoins

Din bitcoinplånbok använder du för att lagra dina bitcoins (eller snarare information som behövs för att bekräfta hur många bitcoins du äger).

Det finns flera olika lösningar att välja mellan:

  • Ladda hem och installera en bitcoinplånbok i din egen dator. Exempel på företag som erbjuder denna typ av plånbok är Bither, Copay, Electrum, BitGo och Bitcoin Core.
  • Ladda hem och installera en bitcoinplånbok i din mobiltelefon. Exempel på företag som erbjuder denna typ av plånbok för både Android och iOS (Apple) är Green Adress, Airbitz och Copay. Copay har dessutom bitcoinplånböcker som fungerar ihop med Windows Mobile.
  • Om du inte vill installera plånboken på någon av dina egna enheter kan du skaffa ett abonnemang hos något av de företag som låter dig lagra din bitcoinplånbok på deras server. Exempel på sådana företag är Coinapult, Coinkite, Xapo och BitGo.
  • Om du föredrar en så kallad hardware wallet för att kunna lagra dina bitcoin helt separat kan du till exempel kontakta Ledger Nano, Trezor eller KeepKey. En hardware wallet är en fysisk plånbok som man till exempel kan förvara inlåst i bankfack, gömma någonstans eller bära med sig utan att man behöver ha med sig dator eller mobiltelefon.

Hur fyller jag min bitcoinplånbok?

  • Ta emot bitcoins som betalning för varor och tjänster.
  • Köp bitcoins från en privatperson.
  • Besök en sajt online där du kan köpa bitcoins från sajten.
  • Besök en marknadsplats online där privatpersoner köper och säljer bitcoins till varandra.
  • Gå till en bitcoinautomat

Bitcoinautomat i Sverige

I Sverige finns det en bitcoinautomat på Malmskillnadsgatan 32 i centrala Stockholm. Den ligger i lobbyn för Epicenter, i anslutning till BTXC-kontoret, och är tillgänglig vardagar 08:00 – 18:00. Det är gratis att sälja bitcoins till maskinen, däremot betalar man en avgift om man vill köpa bitcoins från maskinen. För mer information, kontakta support@easybitllc.com.