Lån utan kreditupplysning

Låna hos pantbanken

Om du vill låna pengar utan att det görs någon kreditupplysning är pantbanken ett bra alternativ. Tag med ett eller flera föremål till pantbanken för att få dem värderade. Pantbankens värderare avgör hur mycket pengar du får låna med föremålen som säkerhet.

Eftersom du lämnar pant för lånet gör pantbanken inte någon kreditupplysning på dig. Vad du har för inkomster, hur skuldsatt du är och om du har några betalningsanmärkningar spelar inte någon roll.

Blancolån utan kreditupplysning

Det finns långivare som beviljar små lån med kort avbetalningstid utan att göra någon kreditupplysning när det rör sig om låntagare som tidigare har lånat pengar från dem och skött avbetalningsplanen perfekt.

Att hitta en långivare som är villig att låna ut pengar utan föregående kreditupplysning trots att det inte finns någon etablerad kundrelation är svårare, men det finns vissa företag som verkar i den här nischen. Räkna med att betala hög ränta och ha en mycket snabb återbetalningstakt.

Viktigt att tänka på är att svensk lag kräver att långivaren gör en kreditbedömning innan stora och långfristiga lån beviljas. I praktiken innebär detta vanligen att långivaren gör en kreditupplysning och använder den som grund för kreditbedömningen. Endast lån som både är små och kortfristiga får beviljas utan föregående kreditbedömning.

Läs mer om denna typ av lån.

P2PL-sajter

P2PL står för peer-to-peer lending. P2PL-sajter fungerar som knutpunkter för privatpersoner som vill låna ut till andra privatpersoner. Du kan alltså låna direkt från en annan privatperson istället för att vända dig till en bank eller annan kreditinstitution. Istället för traditionell kreditupplysning brukar långivarna använda sig av andra metoder för att avgöra om de vill låna ut pengar till dig. De kan till exempel vilja se din aktivitet i sociala medier för att bilda sig en uppfattning om vem du är.

Varför undvika kreditupplysning?

Det är huvudsakligen av två anledningar som låntagare vill låna pengar utan föregående kreditupplysning.

  • De vet att det finns negativa saker registrerade om dem i kreditupplysningsregistret, till exempel betalningsanmärkningar och pågående ärenden hos Kronofogden.
  • De har bara positiva saker registrerade i kreditupplysningsregistret, men vill hålla antalet omfrågeuppgifter till ett minimum.

Vad menas med omfrågeuppgifter? Varje gång någon gör en kreditupplysning på dig registreras detta, oavsett om kreditupplysningen leder till en kredit eller ej. Detta är vad som avses med omfrågeuppgifter. Att det finns många omfrågeuppgifter registrerade för dig är något som många långivare ser som ett negativt tecken, och det kan sänka dina möjligheter att beviljas lån med bra villkor – även om din ekonomi är i perfekt skick.

De stora kreditupplysningsregistren i Sverige delar med sig av sin information till varandra, så om någon gör en kreditupplysning på dig hos kreditupplysningsföretag A, kommer omfrågeuppgiften snart även finnas registrerad hos kreditupplysningsföretag B, C, D, E och så vidare.

För att slippa få omfrågeuppgifter registrerade kan man antingen låna från långivare som inte gör någon kreditupplysning, eller välja långivare som gör en kreditupplysning men som gör den hos något av de kreditupplysningsföretag som inte delar med sig av sin information till andra kreditupplysningsföretag, till exempel kreditupplysningsföretaget Creditsafe.